Milieu- en maatschappelijk bewust ondernemen

Zonnepanelen & warmtepompen

Wij zijn beide grote natuurliefhebbers en willen graag zo bewust mogelijk omgaan met de natuur. Daarom hebben wij bij de bouw van onze B & B zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en de natuur. Wij gebruiken geen aardgas. Om energie op te wekken en te besparen, maken wij gebruik van 2 warmtepompen, een WTW wisselaar en 40 zonnepanelen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd. Bijna overal zijn ledverlichting en lichtsensoren gebruikt.

Ecologische schoonmaakproducten

Wij gebruiken ecologische schoonmaakproducten. Voor plaatsen die extra  goed hygiënisch schoongemaakt moeten worden, zoals vloeren, badkamers, zwembadruimten en Turks stoombad, maken wij gebruik van een professioneel stoomapparaat. Ook de verzorgingsproducten zijn allemaal ecologisch. Voor het ontbijt maken wij gebruik van zoveel mogelijk streek- en seizoensgebonden producten, biologisch vlees, 3-sterren beter leven eieren,  weidemelk en - yoghurt. Waar mogelijk kopen wij fairtrade producten. Eten dat overblijft gooien wij niet weg maar  brengen wij naar de voedselbank.

Ecologisch tuinieren

Om de grond zo min mogelijk te belasten hebben wij in de  tuin en parkeerplaatsen geen stenen gebruikt, maar een combinatie van grind in 100% recyclebare rubbermatten en sedumplantjes. Ook naast de zonnepanelen op het  dak van het zwembad en de garage komen sedumplanten. Bij de inrichting van de tuin is zoveel mogelijk rekening gehouden met biodiversiteit en de droge, schrale zandgrond. Daarom vind je bij ons geen gras. Alle planten en bomen in de tuin zijn groenblijvend waardoor we straks in de winter net zo’n mooie tuin kunnen hebben als in de zomer. Ze kunnen allemaal goed tegen droogte, trekken veel vlinders en bijen aan en geuren heerlijk. Zoals de loopkamille, tijm, rozemarijn, lavendel, Toscaanse Jasmijn, Sagina Sibulata, Phlox, verschillende sedums, Stipa’s, Maagdenpalm, Olijfbomen en Olijfwilg. Als het toch nodig is om de planten water te geven, gebruiken we  een druppelsysteem die aangesloten is op een bron om waterverdamping zoveel mogelijk te beperken. In onze tuin worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, zelfs geen azijn gebruikt. Onkruid wordt gewoon handmatig verwijderd.

Warmtepompen